ITALIAANS KUNSTENAARSNEST - DE DRACHT

De Dekking | Echo | De Bevalling | Familie | Dagboek

 

De Dracht

02.03.2012 – 59 dagen
Dikkie weigerde vanochtend om te eten. Ze is slomer dan sloom en zoekt meer nog dan tijdens haar hele zwangerschap naar rust. Haar temperatuur is de laatste checks structureel iets gedaald. Ben heel benieuwd hoe lang dit nog gaat duren! Voorlopig is dit eerst de laatste update op deze pagina. – Ik ben deze keer voor de foto’s niet naar het losloopgebied gegaan.Klinisch bekeken – Week 9 (57 tot 63 dagen):
Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57 kunnen ze worden geboren zonder problemen.

 

27.02.2012 – 55 dagen
Ze blijft dikker worden!! De afgelopen dagen kan ik met gemak haar kleine pupjes in de buik voelen. Wat is dit toch speciaal en bijzonder! Nog een weekje en dan is het hopelijk al zover!

24.02.2012 – 52 dagen
We beginnen nu een beetje te merken dat ze wat meer moeite begint te krijgen met haar inmiddels best dikke buik. Bij het opstaan en op de bank klimmen… Maar atletisch en vrolijk als ze is, springt ze nog steeds met alle gemak van de wereld met 4 pootjes tegelijk de lucht in. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij heb ik ze kunnen voelen. Het komt nu steeds dichter bij!
   

Klinisch bekeken – Week 8 (50 tot 55 dagen):
Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar. Tijdens rustpauzes van de moeder kan men de pups voelen bewegen. Vanaf dag 57 kunnen de pups zonder problemen ter wereld komen.

Foto van een foetus van 8 weken

Foto van een foetus van 53 dagen

Foto van een foetus van 55 dagen

 

 

 

 

 

 

 

17.02.2012 – 45 dagen
Nieuwe update. Het begint nu mooi op te schieten. Een paar dagen geleden begon ze af te vallen, dus ben ik de hoeveelheid voer gaan opvoeren verdeeld over 3 x op de dag. Ze slaapt nog steeds veel, is nog immer ons vrolijke Bretje en je begint nu aan haar tepels goed te zien dat ze zwanger is. We genieten met volle teugen van deze zwangerschap. We hebben onze woonkamer nu ook aangepast. De puppyren en de werpkist staan nu al klaar.

  

Klinisch bekeken – Week 7 (43 tot 49 dagen):
In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zjin geboren goed kunnen drinken.

Het buitenste vruchtvlies van de vruchtkamer wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is een met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en de dooierzak gelegen. De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit. De allantois vergroeit aan de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is. De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek.

10.02.2012 – 38 dagen
En inmiddels zijn we alweer een dikke week verder. Beretta begint nu toch echt dikker en groter te worden. En het lijkt of ze nog knuffeliger is geworden dan ze al was….Wat is ze toch een heerlijk hondje.

Foto van een embryo van 39 dagen

 

 

 

 

 

 

 

 

Klinisch bekeken – Week 6 (36 tot 42 dagen):
Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.

Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

02.02.2012 – 30 dagen
Zucht…. ze is zwanger… ik ben er zo blij mee. Ze zou nu (als we nog steeds uitgaan van 3 januari) 30 dagen zwanger zijn. Bijna op de helft! Ik kijk erg uit naar a.s. maandag voor echo nummer 2. Beretta is nog steeds even rustig, ze heeft grotere en roze tepels, maar nog niets dikker. Vanaf gisteren ben ik haar meer gaan voeren, omdat ze wel erg schraal begon te worden. Ze krijgt nu ook twee keer per dag te eten.

Foto van een embryo van 30 dagen

 

 

 

 

 

 

 

Klinisch bekeken – Week 5 (29 tot 35 dagen):
De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.

De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt. Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden. Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de pup, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje wat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld. Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen.

24.01.2012 – 21 dagen
Volgende week om deze tijd weten we meer. Dan is de echo als het goed is al achter de rug. Beretta eet nu als een dijker. Ze is normaal niet zo op voer gericht, maar dat is ze nu meer dan ooit. Ze probeert nu zelfs wat van de koffietafel te jatten in een onbewaakt moment. En dat heb ik haar nog nooit zien doen. Wie weet…. Als we wederom uitgaan van de 3e dekkingsdag, zou Beretta nu op de 21e dag zitten van de dracht.

Klinisch bekeken – Week 4 (22 tot 28 dagen):
Ontwikkeling van de ogen en de rugwervels. Het hoofdje krijgt vorm. De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Dag 26 tot 32 zijn de beste om via palpatie (Palpatie of palperen is het uitwendig of inwendig met de hand of handen voelen aan een patiënt als onderdeel van geneeskundig onderzoek ) na te gaan of de teef drachtig is. Een echo is de veiligste manier om na te gaan of een teef drachtig is.

Een embryo in week 4 (ong. dag 28)

20.01.2012 – 17 dagen
Eindelijk weer eens een update. We gaan even uit van de derde dekkingsdag ( een mooi gemiddelde), en dat zou betekenen dat wanneer Beretta  zwanger zou zijn, ze nu op de 17e dag zou kunnen zitten. Gisteren heb ik een afspraak met de dierenarts gemaakt  voor de echo. Op dinsdag 31.01.2012,  worden we om 13.30 uur verwacht en weten we hopelijk meer! Ze is nog steeds heel rustig. Haar blik is anders en ze is wat waakser geworden. Ik ben benieuwd!

Klinisch bekeken – Week 3 (15 tot 21 dagen):
Dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand in. Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder.

Foto van een 20 dagen oude foetus

 

 

 

 

 

 

Klinisch bekeken – Week 2 (8 tot 14 dagen):
Het embryo gaat nu de baarmoeder binnen.
In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Het embryo is 4-cellig bij het begin van de week en tegen het eind 64-cellig. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.

10.01.2012 – 7 dagen
Sjonge, ons meisje is echt heel rustig…. En als het kan plakt ze continu aan mij vast. Normaal gesproken wil ze ook graag contact liggen en knuffelen, maar tis nu echt extreem. Ze is echt anders dan anders. En ze was vandaag misselijk… iets dat ons meisje vrijwel nooit is…. Ik begin toch echt een vermoeden te krijgen hoor!

08.01.2012 – 5 dagen
Vandaag hadden we visite van (wederom) hele leuke aanstaande baasjes van een pupje van ons lieve stel….en wat viel ons op…
Beretta was echt heel sloom en wilde alleen maar slapen, slapen en nog eens slapen…. Zo ken ik haar echt niet… Zou het?!

Klinisch bekeken – Week 1 (0 tot 7 dagen):
De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede. De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo’s zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.
 

error: Content is protected !!